Update cookies preferences Místní část Liblice - Český Brod - Ptačí putování 2024 - Podrobné informace
Jdi na obsah Jdi na menu
 


Podrobné informace

 

trasa-putovani-stranky.jpg

Mapka trasy "Ptačího putování"

Trasa „Ptačího putování“ je dlouhá cca 4 km

Kartička pro odpovědi

Začátek trasy začíná v Liblicích u dětského hřiště v ulici Ve Staré vsi, najdete zde mapku trasy a kartičku pro odpovědi, na kterou si můžete zapisovat správné odpovědi na kvízové otázky. Jen nezapomeňte na tužku

Na startu je zároveň umístěno i 1. stanoviště „Ptačího putování“

Trasa vede směrem od dětského hřiště ulicí Ve Staré vsi kolem obchodu Petr Marek, do ulice Školní a dále pokračuje stezkou Břetislava Jedličky-Brodského podél Šembery do Českého Brodu. Na konci stezky odbočíte vlevo do ulice Prokopa Velikého a cca po 100 m odbočíte do ulice Jatecká. Touto ulicí dojdete až k nouzovským rybníkům a podél nich dále polní cestou na silnici na Přistoupim. Vrátíte se zpět po silnici do Liblic do ulice Přistoupimská a dále pokračujete do ulice Bylanská, směr Bylany. Cca 50 m za Jalovým potokem odbočíte vpravo na silnici vedoucí k vysílačům a vyjdete až k budově Českých radiokomunikací kde se nachází konec „ptačího putování“.

Čeká na vás 19 stanovišť s krátkým povídáním o ptácích, se kterými se můžete setkat v okolí obce

U každého stanoviště je jedna kvízová otázka

Ke každé otázce jsou uvedeny tři možnosti odpovědí, ale jen jedna odpověď je správná

Za každou odpovědí je napsáno jedno velké písmeno abecedy

Písmeno, které je uvedeno u odpovědi, o které se domníváte, že je správná zapište na kartičku do políčka pod číslem kvízové otázky

Tajenka je dokončení citátu, začátek citátu najdete na konci putování u stanoviště číslo 19

Vyluštěnou tajenku zašlete na mail spolku: spolek.liblice@seznam.cz nejdéle do 10. 6. 2024 a do předmětu uveďte „Tajenka“

Na každého, kdo odešle správnou odpověď čeká malá odměna. Po 10. 6. 2024 budou všichni kdo odeslal správně vyluštěnou tajenku kontaktování pro předání drobné ceny.

Pokud vás bude „Ptačí putování“ bavit a rádi byste věděli, kteří další ptáci se v okolí vyskytují doporučujeme si stáhnout do mobilu aplikaci BirdNET k určování ptáků podle jejich zpěvu, tato aplikace je zdarma.

Samozřejmě, že je v okolí mnoho dalších druhů ptáků, ale nelze všechny uvést na jednotlivé listy, záleží jen na vás, zda budete i nadále vnímaví a budete pozorovat další druhy z ptačí říše.

Budeme moc rádi za zpětnou vazbu, zda se vám „Ptačí putování“ líbilo a co byste klidně vylepšili nebo udělali jinak, je to první počin k poznávání přírody v okolí obce. Když bude zájem je možné udělat nějakou další stezku, která bude zaměřená na něco jiného – můžou to být zvířata, rostliny atd. Své podněty či připomínky můžete psát na FC spolku nebo na mail spolku: spolek.liblice@seznam.cz.